O projektu

Michelangelov kip Davida simbolizira močno prelomno točko v svetu umetnosti, renesansa, ki je spremenila tok umetnosti in številni umetniki so dobili inspiracijo in pogum, da so začeli razmišljati drugače. Pogled kipa Davida je simbolno uprt v veliko večjega nasprotnika za katerega so menili, da bo Davida premagal brez težav, a mladenič je z zvijačo in brez velikega napora premagal velikana, ter tako preživel in hkrati prinesel upanje v svetlejšo prihodnost. V projektu ‘Davidov pogled’ ima zgodba o Davidu (in Michelangelov kip) veliko simbolično vlogo, saj se avtorja poigravava z mislijo o tem kam pravzaprav gleda David – kdo simbolizira velikana in kaj njegov močen in fokusiran pogled pravzaprav pomeni. V projektu sva združena vizualna umetnika Valerie Wolf Gang in Miha Godec, ki se spogledujeva s sodobnimi tehnologijami, ki nama omogočajo svobodnejše ustvarjanje in hkrati izziv kako jo uporabiti na inovativne načine, ki bi bile hkrati atraktivne za javnost in približale projekt širši javnosti. Sodelavci na projektu so še: Laren Polič, Lovrenc Košenina, Urša Bonelli Potokar.

Rdeča nit najinega projekta je zavedanje, da se nahajamo v času, ko tehnologija prevzema glavno vlogo v naših življenjih; večina nas nosi vsak dan s seboj mobilne telefone, doma imamo televizorje in naše nebo je prežarjeno z brezžičnimi povezavami. V Savdski Arabiji so dodelili prvo državljanstvo robotu. Podobni trendi in vpliv sodobne tehnologije na naša vsakdanja življenja naju ženejo v raziskovanje novih izraznih možnosti na področju vizualnih umetnosti in tako bi s pomočjo Davidove simbolike rada pogledala v prihodnost.

Osrednji del projekta je instalacija v prostoru, ki je sestavljena iz podstavka na katerega stopi obiskovalec galerije in si nase nadene »VR očala« skozi katera gleda v virtualno realnost – gre za prostorski avtorski video, ki se navezuje na pogled v prihodnost in vpliv sodobnih tehnologij na življenje. Obiskovalec na podstavku tako simbolično postane David.

Avtorja projekta tako prepletava različna področja vizualnih umetnosti in jih skozi uporabo sodobnih tehnologij ter virtualne realnosti približujeva ljudem, da se ob ogledu dela zabavajo, prav tako pa resno razmislijo o tem kaj nam prinaša prihodnost, hkrati pa se zavejo da prihodnost ni daleč, temveč je že med nami.

 

david test copy

Postavitev v Galeriji Kapelica

Vr david head copy.jpg

Skica pogleda v notranjost 3D tiskane Davidove glave z integriranimi VR očali

 

ZGODBA ZNOTRAJ DAVIDOVE GLAVE

Ko obiskovalec stopi na pedastal in si nadane Davidovo glavo, pogleda skozi VR očala, ki so  integrirane v Davidovo glavo. Tako vstopi v virtualni svet znotraj Davida.

Davidov svet je sestavljen iz resničnih naravnih okolij, ki sta jih posnela avtorja instalacije (360° posnetki narave). Na 360° posnetki narave je prikazana narava v katero človek (še) ni posegel. V naravo pa posega umetna inteligenca (AI), ki s pomočjo logaritmov spreminjala naravo in ustvarjala nove izmišljene pokrajine in prostore, ki se avtomatsko generirajo in spreminjajo Davidov svet v nove imaginarne prostore ustvarjene s pomočjo umetne intelligence oz neural networks.

Uporabnik tako doživi “pristen stik” z naravo, ki mu jo predstavlja tehnologija. Izkušnja doživetja narave ustvarjene z umetno inteligenco je pogled v prihodnost in refleksija naše trenutne tehnološke singularnosti, ko smo dosegli točko ko ni več vrnitve nazaj v obdobje pred uporabo tehnologij.

Instalacija v svoji esenci uporablja nekatere sodobne tehnološke elemente, kot so 3D printanje, VR, neural art technology, AI ter prepleta tehnologijo z izkušnjo uporabnika v prostoru, kjer telo postane del tehnologije in hkrati objekt na pedastalu; brez umestitve na primeren piedestal namreč nobena prava skulptura v renesansi ni bila celovita – prav tako v tem primeru tehnologija (v simbiozi s človekom) dobi svoj pedastal in simbolično s podobo Davida spomni na čas renesane, ki je postavila temelje znanstveni revoluciji in preobrazilo umetnost.

Naša neposredna bodočnost se z uporabo AI in ostalih sodobnih tehnoloških napredkov približuje novemu obdobju v našem življenju, kjer bo ponovna renesansa neizbežna.

 

 

Kolofon:

Avtorja: Valerie Wolf Gang in Miha Godec

Sodelavci na projektu: Laren Polič Zdravič, Lovrenc Košenina, Urša Bonelli Potokar

Produkcija: Zavod Kersnikova, UV Arthouse

Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana